Τα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες με όλους τους ανθρώπους να νοσήσουν, όμως, το ιικό φορτίο που έχουν είναι πολύ υψηλότερο και έχουν τη δυνατότητα να το μεταφέρουν στους άλλους χωρίς τα ίδια να νοσήσουν σοβαρά ή και καθόλου.
Με απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έκλεισαν όλες οι μονάδες εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων δημόσια και ιδιωτικά καθώς επίσης και τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α. σε όλη τη χώρα. Επιπροσθέτως έγινε σύσταση στους γονείς να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους καθώς το ίδιο να πράξουν και οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.
Το βασικό μέλημα της Επιτροπής, το να μείνουν δηλαδή τα παιδιά στο σπίτι απορρέει από το φόβο της υψηλής μεταδοτικότητας του κορωνοϊού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα όπως είναι τα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα το ιικό φορτίο, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, στον οργανισμό τους. Συνεπώς τα ίδια μπορεί να μην νοσούν βαριά ή και καθόλου ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Με αφορμή την επιδημία, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας Γ. Καλαβρουζιώτης ενημερώσει τους γονείς παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια (ΣΚ) ή όσους έχουν στο σπίτι τους άτομο με καρδιοπάθειες να προσέξουν τα εξής:
Ο ιός φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζει τη γενική υγεία των παιδιών, όπως μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Νόσηση παιδιού με ΣΚ έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση στην Κίνα.
Επιπλέον, δεν ανήκουν όλοι οι ασθενείς με ΣΚ στις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα:
α. Παιδιά και ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε πλήρη διόρθωση της ΣΚ, δεν διαφοροποιούνται από τον γενικό πληθυσμό και ισχύουν γι’ αυτούς οι ίδιες προφυλάξεις, όπως και για το γενικό κοινό.
β. Παιδιά και ενήλικες με ήπιες ΣΚ ή ήπια υπολειπόμενα προβλήματα μετά τη διόρθωση της ΣΚ (μεσοκολπική ή μικρή μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ήπιες βαλβιδικές στενώσεις ή ανεπάρκειες, ήπιες αγγειακές στενώσεις κλπ) δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
γ. Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από αρρυθμίες αντιμετωπίζονται, επίσης, όπως ο γενικός πληθυσμός.
δ. Παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε χειρουργική λίστα, πρέπει να είναι προσεκτικοί και η απουσία ή μη από το σχολείο ή την εργασία πρέπει να συζητείται με τον θεράποντα Παιδοκαρδιολόγο ή Παιδοκαρδιοχειρουργό.
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν παιδιά και ενήλικες που:
α. Έχουν μεταμοσχευθεί ή είναι σε λίστα για μεταμόσχευση.
β. Έχουν πολύπλοκη ΣΚ που δεν έχει διορθωθεί.
γ. Έχουν ανεγχείρητη κυανωτική ΣΚ (κορεσμός αίματος σε οξυγόνο <90%).
δ. Έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, πχ σοβαρού τύπου μυοκαρδιοπάθειες.
Ανησυχία έχει δημιουργηθεί και στους κόλπους της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ).
Ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ κ. Αντώνης Καττάμης επισημαίνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι όπως φαίνεται παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη όταν προσβάλλονται από τον κορωνοϊό COVID-19. Ενώ, βαρύτερη κατάσταση εμφανίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με προβλήματα υγείας.
Παρόλα αυτά, όπως λέει, οι ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα ή όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν λάβει χημειοθεραπεία ή υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών σε διάστημα μικρότερο από 6-12 μήνες θεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό COVID-19. Επίσης, οι ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους πέραν των 12 μηνών, θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την ανοσολογική τους κατάσταση (άμυνα του οργανισμού) και μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες για το γενικό πληθυσμό.
Σε όλα αυτά τα άτομα, παιδιά και εφήβους συστήνεται λοιπόν:
- Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
- Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
- Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο
- Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
- Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
- Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
- Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
Ώρα ευθύνης: Σημαντικός ο περιορισμός των παιδιών
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας (όλων των βαθμίδων) να τηρήσουν την προτροπή του υπουργού Υγείας και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι τις ημέρες αυτές. Όπως λέει ο πρόεδρος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δεν έχει νόημα να είναι κλειστά τα σχολεία αλλά τα παιδιά να συγχρωτίζονται σε φροντιστήρια, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα με έναν ή δύο συμμαθητές, να πηγαίνουν σε αθλητικές δραστηριότητες (ειδικά αυτές που γίνονται σε εσωτερικούς χώρους), να ακολουθούν συλλόγους σε εκδρομές και δραστηριότητες, ακόμα και να μαζεύονται σε χώρους διασκέδασης ή σπίτια κατά μεγάλες ομάδες.
Επιπλέον, συστήνει στους σπουδαστές και φοιτητές εάν φοιτούν σε πόλεις και περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί πολλά κρούσματα κορωνοϊού όπως είναι η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, να αποφύγουν να ταξιδέψουν αυτές τις μέρες στα πατρικά τους σπίτια αν αυτά βρίσκονται σε περιοχές χωρίς κρούσματα. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη αυτά. Και εάν στα πατρικά τους υπάρχουν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών ή/ και ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είναι επίσης προτιμότερο να μην μεταβούν σε αυτά για να τους προστατεύσουν.
Ενώ, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου και συστήνουν στα άτομα που είναι σε παρακολούθηση για διάστημα 14 ημερών να εφαρμόζουν τα εξής:
- Να παραμένουν σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται από ελάχιστα άτομα.
- Να περιορίζουν το άτομο που είναι θετικό σε δικό του χώρο χωρίς να έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη.
- Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
- Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
- Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
- Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
- Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
- Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
- Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
- Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
- Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
- Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
- Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054) για να λάβει οδηγίες.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
naftemporiki.gr